Nokia

Nokia Corporation is een beursgenoteerde Finse fabrikant van tot 2013 voornamelijk telecommunicatieapparatuur. Nokia's slogan was altijd Connecting People. Nadat Microsoft op 3 september 2013 de mobiele tak van het bedrijf overnam, ging het sterk gereduceerd verder op het gebied van netwerkinfrastructuur, navigatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het bedrijf is gevestigd te Espoo. Na de verkoop van de mobiele telefoons aan Microsoft is het belangrijkste onderdeel Nokia Networks die mobiele telefoonnetwerken aanlegt en onderhoud. Hiernaast heeft Nokia nog twee kleinere activiteiten, HERE, die zich bezig houdt met navigatiemiddelen voor voertuigen en Nokia Technologies waar nieuwe communicatie gerelateerde technologische toepassingen worden ontwikkeld.

Wereldmarktleider mobiele telefoons
In 1998 verkocht Nokia voor het eerst meer toestellen dan marktleider Motorola en Nokia was tot 2012 wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons. In de zomer van 2005 verkocht het in Nigeria zijn miljardste telefoon. Nokia had een dochterbedrijf, Vertu, dat zeer exclusieve mobiele telefoons op de markt bracht, afgewerkt met goud en platina en edelstenen. Dit dochterbedrijf werd in juni 2012 verkocht aan investeringsconcern EQT VI.

Nokia heeft ook de nodige apparatuur ontwikkeld voor de TETRA-technologie — zowel zendmasten als eindapparatuur zoals digitale radio's. In 2005 nam EADS de TETRA-activiteiten van Nokia over. Nokia heeft onder meer de technologie geleverd voor het TETRA-netwerk in België dat wordt uitgebaat door A.S.T.R.I.D. Het bedrijf is voorstander van softwarepatenten.

Voor Nokia was 2007 een recordjaar. Het realiseerde een nettowinst van 7,1 miljard euro op een omzet van 51 miljard euro in dat jaar. In 2010 piekte het personeelsbestand van het bedrijf op 132.000 medewerkers.

In 2007 stootte Nokia de fabriek in het Duitse Bochum af met een verlies van 2300 arbeidsplaatsen en verplaatste de productie naar Roemenië. In Roemenië werd hiervoor onder meer een 40 kilometer lange snelweg aangelegd tussen Cluj-Napoca en de fabriek in Jucu. Aan de aanpassing van de infrastructuur besteedde de Roemeense staat 37 miljoen euro; Nokia zelf investeerde 60 miljoen euro in de verplaatsing. In 2011 werd de fabriek alweer gesloten en naar China overgebracht, om de concurrentie met de iPhone het hoofd te bieden, waardoor 2200 banen en 5% van de Roemeense export verloren gingen.

In 2008 stapte Nokia in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq en betaalde hier $8,1 miljard voor. Nokia wilde met de overname inspelen op de groeiende belangstelling van navigatiesoftware op mobiele telefoons. Navteq realiseerde een winst van $ 109 miljoen op een totale omzet van $ 582 miljoen en was daarmee een dure overname voor Nokia.

Sorteer op:
Sorteer op:

Heeft u vragen? Bel ons gerust op: